Ο δρόμος μετά τη βορινή έξοδο της Καλλονής οδηγεί -προς τα ανατολικά και σε απόσταση 9χλμ -στο χωριό Στύψη, ενώ κατόπιν στο ορεινό χωριό Λαφιώνα. Συνεχίζοντας προς τα βόρεια -μέσα από πευκόφυτη διαδρομή- προσεγγίζουμε την μαγευτική περιοχή της Πέτρας.

Πρόκειται για ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, σημαντικό τουριστικό θέρετρο του νησιού, χτισμένο σε μικρή πεδιάδα γύρω από βράχο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται χτισμένος ο ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Ο κεντρικός δρόμος προς τα νότια οδηγεί στην εξίσου γοητευτική αμμώδη παραλία της Ανάξου, ενώ δευτερεύων δρόμος προς τα Ν.Α. στον μικρό καταπράσινο οικισμό Πετρί.

Ακολουθώντας και πάλι τον κεντρικό δρόμο της Πέτρας και επιλέγοντας την βόρεια κατεύθυνση, μέσα από μια καταπληκτική διαδρομή δίπλα στις βραχώδεις ακτές, καταλήγουμε στην Μήθυμνα ή Μόλυβο, έναν από τους κύριους τουριστικούς πόλους έλξης του νησιού, καθώς πρόκειται για έναν από τους γραφικότερους και καλοδιατηρημένους Μεσαιωνικούς οικισμούς της Μεσογείου.

Ο δρόμος που οδηγεί στο Μεσαιωνικό Κάστρο συνεχίζει προς την παραλία της Εφταλού, μια υπέροχη ακρογιαλιά, όπου συναντάμε και τις ιαματικές πηγές της περιοχής. Τέλος, άλλος δρόμος από την Μήθυμνα, προς τα Ν.Α., οδηγεί στο ορεινό οικισμό Βαφειό, χτισμένος στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού Λεπέτυμνος.